SEVEN STEPS

.. till lena ben! 
1. Du byter rakhyvel för sällan
Om du rakar dig med ett gammalt rakblad är det svårare att göra en nära rakning och risken är större att du får skärsår. Dessutom samlas det bakterier på din rakhyvel. Därför är det viktigt att byta hyvel ungefär vid var tionde rakning.

2. Du rakar benen så fort du börjar duscha
Om du väntar ett tag med att raka dig efter att du stigit in i duschen och låter varmvattnet mjuka upp hårstråna, öppna hårsäckarna och porerna blir rakningen mer behaglig och resultatet mycket bättre.

3. Du glömmer att peela innan
Om du inte peelar bort döda hudceller från benen innan rakningen fastnar hudrester på hyveln, vilket försämrar rakningen. Så glöm inte att skrubba ordentligt innan!

4. Du sträcker inte ut benen
Eftersom huden är elastisk blir resultatet bättre om du sträcker ut området du rakar. Spänn ut benen ända ner till tårna när du rakar. Då minskar risken för skärsår och rodnader.

5. Du använder duschkräm
En duschtvål torkar ut huden och är därför inte optimal inför en rakning. Använd istället en rakgel som bevarar fukten i hårstråna och gör dem enklare att raka av. En gel innehåller dessutom mjukgörande ämnen som gör det lättare för rakhyveln att glida smidigt över benen.

6. Du förvarar rakhyveln i duschen
När hyveln ligger i en fuktig miljö blir bladen lätt rostiga, vilket gör rakningen både svårare och mindre skonsam. Dessutom är duschhyllan och badkarskanten ofta fulla av bakterier som kan orsaka irritation på huden. Förvara istället hyveln på ett torrt ställe!

7. Du lånar andras rakhyvlar
Eftersom det samlas hår och hudrester på hyveln bör du aldrig låna ut din egen eller låna någon annans rakhyvel. Det kan orsaka bakteriespridning och ge hudirritation.